Blog

Generatie X - Help waar ben ik gebleven?

15 augustus 2023

michael van kerkwijk

Michael van Kerkwijk is eigenaar bij De Combinatie van Factoren.

Nog nooit is een doelgroep zo vaak belicht als Generatie Z. En vaak wordt die generatie vergeleken met de babyboomers. De maximale generatiekloof die tot uiting komt in de verschillen in mediaconsumptie, behoeftes, kledingstijl, levensopvatting, gedrag enzovoort. In die overdaad aan aandacht voel ik mij vergeten, overgeslagen en ondergewaardeerd. Is er op mijn de onzichtbaarheidsknop gedrukt voor mij en mijn generatie lotgenoten? Ja, ik heb het over Generatie X – de vergeten helden van de generatieshow.

Terwijl babyboomers op hun lauweren rusten en Generatie Z de werkgevers tot wanhoop drijft, vragen wij van Generatie X ons af of iemand zich nog herinnert dat wij het waren die een pad hebben geëffend tussen ouderwetse telefoons met draaischijf en smartphones die je gezicht kunnen herkennen. Echt, wij zijn de generatie die opgroeide met zowel cassettes als streamingdiensten. We hebben de opkomst van internet meegemaakt zonder dat we ermee werden geboren.

Glimmende jaren 80

Babyboomers worden vereerd voor hun protesten en culturele revoluties, en Generatie Z wordt geprezen voor hun technologische geletterdheid. En waar staat Generatie X? Nou, we zitten ergens tussenin, zoals altijd. We waren te jong voor de seksuele revolutie, maar we zijn opgegroeid en hebben leren om te gaan met de gevaren van aids. We zaten midden in de golf van jeugdwerkeloosheid maar surften ook mee met de glimmende jaren 80.

Laten we Generatie X eens in de schijnwerpers te zetten – zij die hebben geleefd in een tijdperk van verandering zonder te schreeuwen om erkenning.

En laten we het niet hebben over de mode. Terwijl babyboomers teruggrijpen naar de hippiehemden en Generatie Z hun vintage jaren 90-outfits rockt, lijken de modekeuzes van Generatie X in de vergetelheid te zijn geraakt. Fluorescerende leggings en schoudervullingen waren ooit onze go-to stijlkeuzes. Misschien was het maar beter dat die modeperiode enigszins vergeten is.

Superkracht

En toch, ondanks de vergetelheid waarin we lijken te verkeren, hebben we een geheime superkracht: ons aanpassingsvermogen. We zijn de kameleons van de generaties, in staat om ons aan te passen aan de veranderende tijden zonder al te veel ophef te maken. We hebben de analoge wereld gedag gezegd en zijn soepel overgegaan naar de digitale wereld, zonder al te veel digitale incontinentie te vertonen.

Dus laten we een moment nemen om Generatie X in de schijnwerpers te zetten – zij die hebben geleefd in een tijdperk van verandering zonder te schreeuwen om erkenning. Laten we toasten op de generatie die heeft geleerd om het beste uit twee werelden te halen, zonder te klagen dat niemand hun dial-up internetproblemen begrijpt. We mogen dan wel vergeten worden in generatiediscussies, maar we zijn de lijm die de oude en nieuwe wereld bij elkaar houdt. Een kans voor de politiek, de werkvloer en…een nieuwe generatie influencers die de samenleving soepel door de noodzakelijke transities loodst.

Deze column verscheen ook op Marketing Report.