Blog

Hoe zorg je dat het weer gaat knetteren op kantoor?

5 augustus 2024

dcvf_office_3

Hoe breng je de creatieve energie waar bureaus op draaien weer terug in het nieuwe normaal, dat gedomineerd wordt door videomeetings en hybride werken? Lees hoe we bij DCVF het schip hebben gekeerd.

EEN CREATIEF BUREAU IS NIETS ZONDER SOCIALE MAGIE

Tijdens de eerste lockdown voltrok zich een ware revolutie: binnen no time werkten we allemaal thuis en ging het werk ‘gewoon’ door. We vpn’den, teamden en zoomden erop los, en prezen onszelf voor de snelle omslag en gewonnen efficiëntie. Zelfs toen we ons weer vrij mochten bewegen bleef hybride werken de norm. Maar al snel zagen we daarvan ook de andere kant…

De hoogtijden van de creatieve industrie

Om die impact te begrijpen, moeten we even terug naar de klassieke karakteristieken van de creatieve industrie. De work a little, play hard mentaliteit die menigeen – zeker na het zien van Mad Men – aan ons toewijst, maakt het werken bij een reclamebureau erg aantrekkelijk. Lekker brainstormen, creatieve ideeën roepen, uitgebreid lunchen, mooie plaatjes maken en vol trots presenteren… What a life!

De andere kant van ‘het nieuwe normaal’

Hoewel de reclamewereld allang niet meer is zoals in de jaren ’50 van Mad Men, blijft het beeld van ‘creatief, vrij en gezellig’ nog altijd overeind. Maar die fun factor werd tijdens en na COVID flink afgebroken. Videocalls en hybride werken brachten een kille efficiëntie met zich mee. We zaten geïsoleerd achter een scherm aan de keukentafel of naast het bed. Werkten meer voor elkaar in plaats van mét elkaar. En daarmee verloren we onze magie, zowel voor medewerkers als voor klanten.  

Want opposites create! Zonder de teamspirit en creatieve energie die ons allemaal een beetje high maakt, wordt onze output minder bijzonder. Samenwerken, samen leren, samen discussiëren en elkaar inspireren zorgt voor echt nieuwe ideeën. En dat is wat klanten van ons vragen.

We trokken aan de bel

Ook bij DCVF ervaarden we scheurtjes in het nieuwe normaal. We worstelden met de praktische ongemakken van hybride meetings. Maar nog vervelender: de samenwerking werd stroever. Het was minder gezellig, lontjes werden korter en het onderlinge begrip nam af. En dat was een veel groter probleem. Dus trokken we aan de bel. Want zoals gezegd: echt goed werk maak je samen. Sociale magie is ons fundament.

“Het schip keren begint met de moeilijkste stap: cultuurbouwen. De onderlinge relaties zijn de fundering van ons werk.”

De magie van echt samenwerken

Opnieuw leren om creatief samen te werken is niet iets wat je een-twee-drie van je to-do list afstreept. Je moet het structureel, stap voor stap opbouwen. Dat proces is ongrijpbaar, maar wél cruciaal. Bij ons begon het met: praten, praten, praten.

Zoals bij ieder vraagstuk doken we eerst in de doelgroep. Onze eigen collega’s dus. We deden een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dat lijkt misschien overdreven, want met 25 à 30 man konden we ook best gewoon in gesprek. Maar we vonden het belangrijk dat alle DCVF’ers anoniem konden aangeven wat ze belangrijk vonden, waardeerden, misten en niet fijn vonden. De antwoorden vormden een mooi startpunt om in gesprek te gaan.  

We introduceerden de borrelpraat

Tijdens een gezellige borrel bespraken we een aantal punten uit het onderzoek met elkaar. We gaven antwoord op vragen die opkwamen. Maar vertelden óók wat we met de uitkomsten van het onderzoek gingen doen: wat we wel of niet gingen veranderen en waarom. Transparantie was key. De borrelpraat bleek een fijne manier om elkaar beter te begrijpen en weer dichter bij elkaar te komen.

Veranderde normen

Onze grootste uitdaging? De veranderde verwachtingen van de balans tussen werk en privé. Met het verworven recht op thuiswerken en de verdwenen tolerantie voor reistijd.  En die verandering was al snel heel robuust. In plaats van het te negeren en ertegenin te gaan besloten we de voordelen van werken op kantoor te laten zien. En voelen.

Zo hebben we met de input van alle medewerkers de kantoorruimte opnieuw ingericht. Met meer groen, ruimte voor speelsheid, plekjes voor informele ontmoetingen en om je even terug te trekken maakten we het kantoor aantrekkelijker voor iedereen. Daarnaast gaven we de gezelligheid een boost met lekkere inspiratielunches waar je bij wil zijn. En met weekly stand-ups die niet meer online te volgen waren. Zo creëerden we vaste momenten waarop we allemaal aanwezig waren, en de sociale magie weer voelbaar werd. Dat werkte. Als vanzelf werd thuiswerken weer de uitzondering, en kwam iedereen weer met plezier naar de Danzigerkade.  

Wat we daarvan merken?

Heel simpel. We werken weer als één team:

  • De samenwerking gaat soepel.
  • Het onderling begrip is versterkt.
  • De bereidheid om net dat stapje verder te gaan voor elkaar is weer vanzelfsprekend geworden.
  • Het is weer gezellig op kantoor. En dat is aanstekelijk: tegen de trend in hebben we bijzonder weinig moeite om nieuwe mensen te vinden.
  • We maken werk waar we enthousiast van worden. En trots op zijn.

Conclusie Zo zie je maar: een goede, gezellige, live samenwerking is cruciaal om de creatieve vonk binnen bureaus te laten knetteren. Bij DCVF hebben we ervaren dat het begint met cultuurbouwen. Met open communicatie, wederzijds begrip, informeel contact en het delen van ervaringen. Die sociale magie, opgebouwd door oprechte interacties en een hechte band, is de fundering van ons werk en succes.